top of page

Omgaan met nieuwsberichten over oorlog


De laatste tijd zie ik vaak hoe mensen worstelen met het verwerken van angstaanjagend nieuws in de media, vooral met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Het is belangrijk om te begrijpen hoe we onze emotionele reacties op dergelijk nieuws kunnen sturen om ons mentaal welzijn te beschermen. In deze blogpost zal ik enkele strategieën bespreken om veerkracht op te bouwen en om te gaan met angstaanjagend nieuws over oorlogen en conflicten.


1. Beperk blootstelling aan nieuws:


Hoewel het belangrijk is om op de hoogte te blijven van de wereldgebeurtenissen, kan overmatige blootstelling aan negatief nieuws leiden tot angst en stress. Probeer je nieuwsconsumptie te beperken en stel specifieke tijden in om het nieuws te bekijken of te lezen, zodat je niet de hele dag door wordt gebombardeerd met verontrustende informatie. Zet bijvoorbeeld de notificaties uit van je nieuwsapps, zodat jij zelf bepaalt wanneer je ermee geconfronteerd wil worden. Ik doe dit zelf al een tijdje en de rust die je hiermee creëert, maakt echt een groot verschil.


2. Zoek naar betrouwbare nieuwsbronnen:

Het kan nuttig zijn om nieuws te volgen van betrouwbare en evenwichtige bronnen die zich richten op feiten in plaats van sensatie. Hierdoor krijg je een nauwkeuriger beeld van de situatie en vermijd je onnodige angst veroorzaakt door sensationele koppen of overdreven verhalen. Er zijn nieuwssites in Vlaanderen die het nieuws sensationeler brengen dan het is. En... Blijf. Weg. Van. Twitter. En. Facebook. Geen grap. Ik meen het. Echt doen.


3. Focus op wat je kunt beïnvloeden:


Hoewel je misschien niet direct invloed hebt op oorlogen en conflicten, kun je je richten op de aspecten van je leven waar je wel controle over hebt. Door je energie te richten op het verbeteren van je eigen leven en omgeving, kun je een gevoel van empowerment en controle opbouwen.


4. Zoek steun bij anderen:

Praat met vrienden, familie of een therapeut over je gevoelens en zorgen met betrekking tot het nieuws. Gedeelde ervaringen kunnen helpen om angsten te normaliseren en te verlichten, en het bespreken van je zorgen met anderen kan je helpen om nieuwe perspectieven en coping-strategieën te ontdekken.


5. Oefen zelfzorg en stressvermindering:


Zorg voor je fysieke en mentale welzijn door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen. Maak tijd vrij voor ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om stress en angst te verminderen.


6. Betrek je bij vredes- en humanitaire initiatieven:

Een positieve manier om met angstaanjagend nieuws om te gaan, is door actief betrokken te raken bij vredes- en humanitaire initiatieven. Door vrijwilligerswerk te doen, te doneren aan organisaties die zich inzetten voor vrede en conflictoplossing, of deel te nemen aan bewustwordingscampagnes, kun je een verschil maken en je gevoel van machteloosheid verminderen.Hoewel het onmogelijk is om volledig te ontsnappen aan het angstaanjagende nieuws in de media, kunnen we actief strategieën implementeren om onze veerkracht op te bouwen en ons mentale welzijn te beschermen. Door bewust te zijn van onze nieuwsconsumptie, steun te zoeken bij anderen en ons te concentreren op wat we kunnen beïnvloeden, kunnen we een gezonde en evenwichtige benadering van het omgaan met wereldgebeurtenissen ontwikkelen.


18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

De wetenschap achter geluk

In onze onophoudelijke zoektocht naar geluk stuiten we vaak op de vraag: "Wat maakt ons echt gelukkig?" Geluk is een complexe en veelzijdige staat van zijn, die diep geworteld is in onze psychologisch

Comments


bottom of page