top of page

Gezonde mentale balans tijdens de examenperiode


Examenperiodes kunnen een stressvolle tijd zijn voor studenten. Als therapeut werk ik voornamelijk rond de invloed van stress op de hersenen en het lichaam. In deze blogpost deel ik enkele tips en strategieën om een goede mentale gezondheid te behouden tijdens de examenperiodes.


1. Plan en organiseer:

Wetenschappelijk gezien activeert slecht beheerde stress de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA)-as, die cortisol produceert, het primaire stresshormoon. Door te plannen en organiseren, verminder je onzekerheid e


n voorkom je overmatige cortisolproductie, wat leidt tot een betere concentratie en cognitieve functie.


2. Slaap voldoende:

Tijdens de slaap vinden er essentiële processen plaats, zoals het consolideren van herinneringen en het herstellen van het zenuwstelsel. Slaapgebrek kan de productie van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline verhogen, wat zowel het geheugen als de stemming negatief beïnvloedt.


3. Eet gezond:

Voeding heeft invloed op neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die cruciaal zijn voor stemming, motivatie en cognitieve functies. Een uitgebalanceerd dieet zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel e


n helpt bij het reguleren van stresshormonen zoals cortisol.


4. Beweeg regelmatig:

Beweging stimuleert de afgifte van endorfines, serotonine en noradrenaline, die de stemming en stressrespons verbeteren. Bovendien verlaagt regelmatige lichaamsbeweging de cortisolspiegels en versterkt het de veerkracht van het zenuwstelsel tegen stress.


5. Pauzeer en ontspan:

Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling en meditatie, activeren het parasympathische zenuwstelsel, wat een gevoel van kalmte en balans bevordert. Hierdoor worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol verlaagd, wat resulteert in betere concentratie en mentale helderheid.


6. Sociale steun:

Sociale interacties stimuleren de afgifte van oxytocine, een hormoon dat stress vermindert en gevoelens van verbondenheid en welzijn bevordert. Oxytocine kan ook de impact van cortisol op het lichaam


verminderen, wat resulteert in een beter vermogen om met stress om te gaan.


7. Stel realistische doelen:

Het streven naar realistische doelen helpt bij het vermijden van onnodige stress, die de productie van cortisol en adrenaline kan verhogen. Door haalbare doelen te stellen, bevorder je een gevoel van voldoening en beheersing, wat belangrijk is voor het behouden van een gezonde mentale toestand en het verminderen van stressgerelateerde hormonale onevenwichtigheden.


Het behouden van een goede mentale gezondheid tijdens de examenperiodes is essentieel voor succes. Door deze tips te volgen en een gezonde levensstijl te handhaven, kun je de stress van examens verminderen en je best mogelijke prestaties leveren. In een volgende blogpost vertel ik hoe je dat kunt doen voor elk van de volgende tips!


7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

De wetenschap achter geluk

In onze onophoudelijke zoektocht naar geluk stuiten we vaak op de vraag: "Wat maakt ons echt gelukkig?" Geluk is een complexe en veelzijdige staat van zijn, die diep geworteld is in onze psychologisch

Comments


bottom of page