top of page

Andropauze: De mannelijke menopauze en de effecten op de geestelijke gezondheid

Net zoals vrouwen te maken hebben met de menopauze, ervaren mannen ook een hormonale verandering die bekend staat als andropauze. Hoewel het minder bekend en minder besproken is, is het belangrijk om te begrijpen wat de andropauze inhoudt en hoe het de geestelijke gezondheid van mannen beïnvloedt.


Wat is de andropauze?De andropauze, ook wel de mannelijke menopauze genoemd, is een geleidelijk proces waarbij het testosteronniveau in het lichaam van een man afneemt. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 40 tot 50 jaar en kan leiden tot fysieke, emotionele en psychologische veranderingen. De andropauze veroorzaakt PADAM (partieel androgeen deficiëntiesyndroom van de 'aging man'. Ik moet dan ook mijn eigen titel van deze blog corrigeren, want de andropauze is eigenlijk geen tegenhanger van de menopauze. Daarvoor is de afname van testosteron te geleidelijk (twee jaar bij de menopauze, tientallen jaren voor de andropauze) en heeft niet elke man ermee te maken (ongeveer de helft*.


Symptomen van de andropauze

Deze hormonale veranderingen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, spiermassaverlies, erectieproblemen en verminderd seksueel verlangen. Bovendien kunnen mannen met andropauze slaapproblemen, concentratieproblemen en zelfs depressie ervaren.


Oorzaken van de andropauzeDe voornaamste oorzaak van andropauze is de afname van testosteron, een belangrijk hormoon voor de mannelijke geslachtsfunctie en -ontwikkeling. Naast het natuurlijke verouderingsproces kunnen andere factoren zoals overgewicht, een ongezonde levensstijl, chronische ziekten en stress bijdragen aan de daling van het testosteronniveau.


Effecten op de geestelijke gezondheidDe andropauze kan een aanzienlijke invloed hebben op de geestelijke gezondheid van mannen. Door het dalende testosteronniveau kunnen mannen zich onzeker voelen over hun lichaam, seksuele prestaties en hun rol als partner. Dit kan leiden tot angst, depressie en een verminderd zelfbeeld. Bovendien kunnen slaapproblemen en concentratieproblemen ook de geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden.


Behandelingen en ondersteuningHoewel er geen specifieke behandeling is voor andropauze, kunnen sommige strategieën helpen bij het verlichten van symptomen en het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Deze kunnen bestaan uit:

  1. Levensstijlveranderingen: Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap kunnen helpen om de symptomen van andropauze te beheersen en de geestelijke gezondheid te bevorderen.

  2. Stressmanagement: Technieken zoals meditatie, yoga en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

  3. Psychologische ondersteuning: Therapie of counseling


kan nuttig zijn om met gevoelens van angst, depressie en verminderd zelfbeeld om te gaan.

  1. Hormoontherapie: In sommige gevallen kan testosteronvervangingstherapie overwogen worden om de hormoonspiegels te verhogen en symptomen te verlichten. Het is belangrijk om dit met een arts te bespreken, omdat er risico's en bijwerkingen aan verbonden zijn.


De andropauze is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces bij mannen, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe het de geestelijke gezondheid kan beïnvloeden. Door open te zijn over de


symptomen en hulp te zoeken, kunnen mannen hun mentale welzijn verbeteren en een gelukkiger en gezonder leven leiden tijdens deze hormonale overgang.


*Niet bewezen schatting


6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

De wetenschap achter geluk

In onze onophoudelijke zoektocht naar geluk stuiten we vaak op de vraag: "Wat maakt ons echt gelukkig?" Geluk is een complexe en veelzijdige staat van zijn, die diep geworteld is in onze psychologisch

Comments


bottom of page