top of page

Psychotherapie

Stromingen

Methodieken

Ik werd opgeleid als integratief psychotherapeut.

Binnen de psychotherapeutische stromingen vond ik het meeste aansluiting bij de cognitieve gedragstherapeutische benaderingen en de rogeriaanse client-centered therapie.

Door een integratie van beide stromingen krijg je de voordelen van beiden. Enerzijds krijg je het beroep op het rationele en analytische denkvermogen van de patiënt, maar waar de cognitieve gedragstherapie vaak verweten wordt, dat zij kil is en enkel de symptomen behandelt, biedt de client centered stroming van Carl Rogers de warme, empathische relatie tussen patiënt en therapeut waarbij de patiënt aanvaard wordt zoals hij of zij is. 

Dankzij de opleiding integratieve psychotherapie heb ik een breed arsenaal methodes in mijn mouw zitten die ik kan gebruiken. 

Een behandeling is altijd op maat van de noden van de patiënt. Welke methode gebruikt wordt, hangt van diverse factoren af: de draagkracht van de patiënt, hoe acuut een probleem is, de persoonlijke karakteristieken...

Uiteraard heb ik in mijn methodiekengereedschapskist methodes waar ik vaak naar teruggrijp.

Ik gebruik alleen maar methodes waarvoor wetenschappelijke evidentie bestaat. Ik wil hier zeker eerlijk toegeven dat zweverige methodes mij minder 'warm maken', tenzij er bewijs voor is uiteraard.

Voorbeelden (onvolledige lijst):

- Het werken met functieanalyses bij verslavingsproblematiek.

- Het werken met imaginaire en in vivo exposure bij trauma ofwel;

- Het werken met EMDR bij trauma.

- Gebruik van huiswerkopdrachten. Dit heeft als voorbeeld dat het aantal sessies drastisch afneemt.

- Het werken met focussing bij trauma's.

- ...

Deze teksten staan vol met vakjargon, indien u vragen heeft over methodieken of stromingen, aarzel dan zeker niet mij een mailtje te sturen om meer uitleg.

bottom of page